Обврските на купувачот во домашното и во меѓународното право

Ivanova, Natalija (2014) Обврските на купувачот во домашното и во меѓународното право. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
NI MA.pdf

Download (1674Kb) | Preview

Abstract

Договорот за продажба претставува еден од најважните договори без кој што не може да се врши прометот, па свое соодветно место има пронајдено во значајни меѓународни конвенции и во Законот за облигациони односи („Службен весник на Република Македонија“ бр.18/2001; 4/2002; 5/2003; 84/2008; 161/2009; 81/2009 и 123/2013), што го уредува правниот режим на продажбата на подрачјето на Република Македонија. Договорот за продажба претставува основен правен инструмент на меѓународната размена, па затоа има голема улога не само во внатрешниот, туку и во меѓународниот стоковен промет. Битноста на договорот за продажба произлегува и од фактот дека тоа е единствениот институт во поглед на што е постигната целосна унификација

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Aleksandar Tolev
Date Deposited: 16 May 2016 12:53
Last Modified: 16 May 2016 12:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15821

Actions (login required)

View Item View Item