Управување со стоматолошки и медицински отпад

Sikovska, Biljana and Dimova, Cena and Popovska, Mirjana (2016) Управување со стоматолошки и медицински отпад. Vox Dentarii - Информатор на Стоматолошката комора на Македонија, 6 (1). pp. 33-35.

[img]
Preview
Text
vox-dentarii-br-33-za-web.pdf - Published Version

Download (7Mb) | Preview
Official URL: http://www.stomatoloskakomora.org/

Abstract

Медицинскиот и стоматолошки отпад се создава во здравствените институции: болници, клиники, амбуланти, стационари, стоматолошки ординации, ветеринарните амбуланти, лаборатории, како и при местата каде се изведуваат медицински испитувања. Медицинскиот и стоматолошки отпаден материјал потенцијално може да го загрози здравјето, пред сè на здравствените работници и пациентите, но исто така и на управувачите со отпадот. Може да ја загрозат околината преку создавање на инфекции и токсични ефекти. Од особена важност е да се потенцира дека целиот медицински и стоматолошки отпад потребно е најпрво да биде поделен според видот, потоа безбедно да се одвои и потоа со него соодветно да се постапува сè до неговото целосно отстранување и уништување.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 15 Apr 2016 12:34
Last Modified: 15 Apr 2016 12:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15746

Actions (login required)

View Item View Item