Познавањето на локалната историја е незаменлива компонента во едукацијата на ученикот во наставниот процес

Cackov, Oliver (2015) Познавањето на локалната историја е незаменлива компонента во едукацијата на ученикот во наставниот процес. In: Девети Цар-Шишманови дни в Самоков, 2-4 Oct 2015, Samokov, Bulgaria. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Programa - Samokov.pdf

Download (266Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Samokov-2015.pdf

Download (231Kb) | Preview

Abstract

Познавањето на локалната историја е неопходна на секој ученик не само како составен дел од општото образование и воспитание, туку и како услов за да може да ги реализират своите права и да ги исполнуват своите обврски како субјект во една определена опшествена средина. Тоа значи дека локалната историја треба да биде задолжителен дел од едукацијата, но во исто време и дел од човековото живеење. Во темата е даден доволен простор зошто треба да се изучува оваа област како дел од историјата. Таа ќе помогне да се поттикне интерес на ученикот за изучување на историја и да го познава минатото на својата најблска околина. Преку изучување на оваа историја се обезбедува на ученикот знаење, вештини, можност за дијалог ,дискусија, комуникација и формирање на етички и морални норми. Тоа значи дека локалната треба да се вклопи во националната и општата по своето време , простор и значење.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 06 Apr 2016 09:44
Last Modified: 06 Apr 2016 09:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15712

Actions (login required)

View Item View Item