Практикум по клиничка кариологија 1

Kovacevska, Ivona and Denkova, Natasa (2016) Практикум по клиничка кариологија 1. ISBN 978-608-244-291-4.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/523

Abstract

Стоматолозите се водачи на група на индивидуи чии комбинирани напори се посветени на превенцијата на денталните болести и на реставрација и зачувување на денталното здравје. На стоматологот му помага стоматолошка сестра, понекогаш наречена дентален асистент. Практикумот по Клиничка кариологија еден е наменет за студентите по дентална медицина. Претставува единствен од ваков вид и во него се предвидени сите практични клинички содржини со кои се соочуваат студентите при работа во стоматолошката ординација. Клиничките упатства и препораки, поддржани со сликовитиот приказ на практичната манипулација, претставуваат хронолошки, систематизиран проект, кој студентот го совладува чекор по чекор при терапијата на заболувањата на забите. Во текстот може некои од содржините се помалку застапени, а на нешто друго е даден акцент, во целост сметам дека во многу ќе им помогне на студентите по дентална медицина и ќе им ја олесни практичната работа на вежбите по Клиничка кариологија еден. Доволен стимул е фактот што на овие клинички вежби студентите се среќаваат со дијагностика, санација и терапија на заболувањата на тврдите забни ткива, во живо, во устата на пациентите.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 24 Mar 2016 11:38
Last Modified: 24 Mar 2016 11:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15646

Actions (login required)

View Item View Item