Новинарска етика (практикум)

Majhosev, Andon and Dzamtoska-Zdravkovska, Suzana (2016) Новинарска етика (практикум). ISBN 978-608-244-277-8.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/511

Abstract

Практикумот по предметот Новинарска етика содржи повеќе практични вежби за најважните тематски единици за предметот. Во него се обработуваат стручни теми низ практични вежби како што се:саморегулација (анализа на саморегулативни акти); анализа на текстовите во медиумите за професионалните стандарди на новинарската професија; почитување на авторските права; компаративна анализа на слободата на медиумите во други држави; истражување за слободата на медиумите во РМ (цензура и автоцензура); анализа на студија на случај за заштита на изворот на информација; истражување за остварување на правото на одговор и исправка; анализа на новинарски текстови за почитувањето на приватноста; примена на методот на Анализа на содржина на текстови за известување за самоубиства и несреќи и трагедии; анализа на текстови за говорот на омраза;известување за различностите; за изборите; декриминализација на клеветата; секундарна виктимизација; новинарски прогнози и шпекулации за одредени настани пред се изборните процеси; почитување на презумција на невиност и др. Клучни зборови: етика, новинарство, медиуми.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Media and communications
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 07 Mar 2016 09:54
Last Modified: 07 Mar 2016 09:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15534

Actions (login required)

View Item View Item