Географија на население (демогеографија)

Dimitrov, Nikola (2013) Географија на население (демогеографија). . (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Никола В. Димитров (2013),Географија на население, интерна скрипта на предавања и слајдови,pdf.pdf

Download (10Mb) | Preview

Abstract

Географија на население, односно демогеографија е научна дисциплина која го проучува населението како субјект на многу сложени просторни односи и обележја на населението, типовите на населеност, структурата на населението, народите во светот и сл., и тоа заради разбирање и објаснување на геоповршинската реалност, нејзината трансформација и валоризација, особено просторната разместеност на населението во светот и во Република Македонија.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 17 Feb 2016 12:31
Last Modified: 17 Feb 2016 12:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15488

Actions (login required)

View Item View Item