Протетска рехабилитација кај напреднат степен на функционални нарушувања (приказ на случај)

Denkova, Natasa and Zlatanovska, Katerina and Naskova, Sanja and Kovacevska, Ivona and Radeska, Ana (2015) Протетска рехабилитација кај напреднат степен на функционални нарушувања (приказ на случај). In: International Symposium at Faculty of Medical Sciences, 24 Nov 2015, Stip, Macedonia. (Submitted)

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
Simpozium SHTIP 1.pdf

Download (1997Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
POSTER.pdf

Download (293Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Program symposium.pdf

Download (339Kb) | Preview

Abstract

Губиток на тврдите забни ткива од некариозна етиологија претставува мултифакторијален иреверзибилен процес , настанат како резултат на хемиски и физички фактори. Овие нарушувања се поврзуваат со термините на абразија, атриција и ерозија т.е функционални нарушувања. Сериозноста на дефектите може значително да се разликува во зависност од доминантниот етиолошки фактор. Овие нарушувања ретко се јавуваат поединечно и изолирано, најчесто кај ист пациент се забележуваат повеќе форми на губење на тврдите забни ткива, кои меѓусебно се комбинираат. Цел Во оваа тема си поставивме за цел решавање на комбинирани функционални нарушувања во понапредната фаза. Материјал и метод. За реализација на нашата цел имавме 43 годишен пациент со понапредната фаза на генерализирани комбинирани функционални нарушувања, и кај истиот беше извршена високо естетска реставрацијa. Резултат Крајниот резултат е препокривање на истрошените заби од комбинирани функционалните оштетувања со успешна протетска рехабилитација- порцелански коронки и постигнување на нормална оклузија и артикулација. Заклучок: Благодарение на изработената естетска реставрација, освен добиената естетика, спречено е продлабочувањето на дефектот на забот како и овозможено е непречено изведување на функцијата на мастикаторниот апарат.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 16 Feb 2016 15:12
Last Modified: 16 Feb 2016 15:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15474

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item