Секојдневни вежби за кларинет

Pavlovski, Branko (2016) Секојдневни вежби за кларинет. ISBN 978-608-244-286-0. (In Press)

[img]
Preview
Text
Скрипта.pdf

Download (1063Kb) | Preview

Abstract

Совладувањето на кларинетот како музички инструмент е сложен и континуиран процес во чија основа лежи учењето и вежбањето. Само кога се совладани основните елементи на техниката на свирење, кларинетистот може да се сконцентрира на музиката која што е предмет на изучување. Овде е прикажан еден пристап кој се фокусира на традиционалните дијатонски и хроматски скали, како и модели со интервали карактеристични за поголемиот дел од класичната музика што ја свириме. Овие вежби и етиди ќе му бидат од полза на студентот кларинетист да оформи убав тон како основа врз која ќе може да ги изгради останатите елементи на свирење: прстова техника, артикулација, фразирање и интерпретација.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Branko Pavlovski
Date Deposited: 24 Feb 2016 13:42
Last Modified: 24 Feb 2016 13:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15470

Actions (login required)

View Item View Item