Подземна гасификација на јаглен како алтернативна, економична и остварлива технологија

Karanakova Stefanovska, Radmila and Panov, Zoran and Popovski, Risto (2015) Подземна гасификација на јаглен како алтернативна, економична и остварлива технологија. Natural Resources and Technologies, 9. pp. 7-19. ISSN 185-6966

[img]
Preview
Text
1266-2424-1-PB.pdf

Download (1351Kb) | Preview

Abstract

Поради зголемената побарувачка на енергија, намалувањето на резервите на гас и нафта, и заканата од промената на глобалната клима довело до зголемен интерес за нова „чиста“ технологија насекаде низ светот. Подземната гасификација на јаглен е економична, чиста технологија која има потенцијал да обезбеди чист и конвенционален извор на енергија од јагленови слоеви каде класичните рударски методи се невозможни или неекономични. Подземната гасификација на јаглен нуди повеќе предности во однос на конвенционалните методи за експлоатација на јаглен. Во овој труд ќе се обидеме да покажеме дека подземната гасификација на јаглен е алтернативна, економична и остварлива технологија.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Radmila Karanakova Stefanovska
Date Deposited: 12 Feb 2016 10:03
Last Modified: 12 Feb 2016 10:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15426

Actions (login required)

View Item View Item