Другиот и другоста на просторот и времето во твоите = мои очи од Христо Петрески

Dimova, Violeta (2015) Другиот и другоста на просторот и времето во твоите = мои очи од Христо Петрески. Контекст, 13. pp. 163-177. ISSN 1857-7377

[img]
Preview
Text
Твои=мои очи 2repoz..pdf

Download (519Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
context13.pdf

Download (242Kb) | Preview

Abstract

Поаѓајќи од Бахтиновото сфаќање за естетиката, како сфера во која можат да се спојат когнитивно-теоретските и етичко-практичните сфери, книгата Твоите = мои очи, која самиот автор Христо Петрески ја нарекува трејлер, претставува извонреден спој на овие четири сфери, кои на различен начин ѝ пристапуваат на реалноста. Така тој создава текст кој само навидум промовира профани нешта, а притоа главните актери/ѕвезди во тој негов, т.н. форшпан, се необично обични луѓе од соседството, прикажани во нивната исклучително загатлива итеративност во постапките, со сосема навидум незначителни промени, што е токму она што треба да ја заинтригира читателската публика.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Violeta Dimova
Date Deposited: 11 Feb 2016 10:20
Last Modified: 11 Feb 2016 10:20
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15383

Actions (login required)

View Item View Item