Сеизмичност на територијата на Република Македонија

Doneva, Blagica and Dimov, Gorgi (2015) Сеизмичност на територијата на Република Македонија. Natural resources and technologies, 9 (9). pp. 155-163. ISSN 185-6966

[img]
Preview
Text
trud seizmicnost.pdf

Download (1318Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/NRT/article/view/12...

Abstract

Територијата на Република Македонија тектонски е поврзана со геодинамичките процеси кои се одвиваат на Балканскиот полуостров. Во денешно време, просторот на Балканскиот полуостров се наоѓа во зоната на колизија помеѓу три големи плочи: Евроазиската, Африканската и Арапската кои се делат на помали плочи. Сегашната геодинамика на Балканскиот регион е под контрола на активните тектонски процеси во Источниот Медитеран и тоа: субдукцијата на Јадранската микро плоча под Динаридите, субдукцијата на Јонската и Левантинската микро плоча под Хеленскиот рововски систем и колизијата помеѓу Евроазиската и Арапската плоча кои се во врска со Северно Анадолскиот расед. Територијата на Република Македонија како дел од Балканскиот регион, тектонски припаѓа на Медитеранската орогена област на Алпско-Хималајскиот појас.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 10 Feb 2016 15:07
Last Modified: 10 Feb 2016 15:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15364

Actions (login required)

View Item View Item