Нега и третман на пациенти со цероброваскуларни заболувања во период од 2010-2014 година во општина Велес

Kocova, Zaklina and Panova, Gordana (2015) Нега и третман на пациенти со цероброваскуларни заболувања во период од 2010-2014 година во општина Велес. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 10 (23). p. 25. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
vaska.pdf

Download (712Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
труд жаклина (1).pdf

Download (319Kb) | Preview

Abstract

Во современиот свет се забележува постојана тенденција на зголемување на бројот на заболувањата на циркулаторниот систем кај човекот и тие заземаат значајно место во морбидитетот и морталитетот на популацијата, што претставува сериозен медицинскоепидемиолошки и социолошки проблем. Се смета дека во денешни услови една стресна ситуација може да го забрза развитокот на стврднување на крвоносните садови на мозокот и зголемувањето на крвниот притисок.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 10 Feb 2016 13:50
Last Modified: 10 Feb 2016 13:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15309

Actions (login required)

View Item View Item