Деформитети на 'рбетниот столб кај децата и нивна рехабилитација и третман во Општина Штип во период 2010-2013 година”

Pleskov, Darko and Panova, Gordana (2015) Деформитети на 'рбетниот столб кај децата и нивна рехабилитација и третман во Општина Штип во период 2010-2013 година”. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 10 (22). pp. 18-19. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
gordana 2.pdf

Download (978Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
1-дарко (1).pdf

Download (416Kb) | Preview

Abstract

Исправената положба на човекот е услов за непрекинато одржување на рамнотежа помеѓу паравертебралната мускулатура и центрипеталната сила.За да се одржи исправената положба кај човекот во текот на еволуцијата, се развиле физиолошки кривини гледани во сагитална рамнина: лордоза во вратниот и лумбалниот дел на 'рбетниот столб и кифоза во торакалниот дел на 'рбетниот столб, додека 'рбетниот столб гледан во фронтална рамнина треба да е рамна вертикална линија. Овие кривини во физиолошка граница се нормална појава, додека нивно зголемување или намалување се смета за патолошко.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 10 Feb 2016 13:48
Last Modified: 10 Feb 2016 13:48
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15306

Actions (login required)

View Item View Item