Просторно – популациски карактеристики на населбите во Пелагонискиот статистичко плански регион

Dimitrov, Nikola and Koteski, Cane and Jakovlev, Zlatko (2015) Просторно – популациски карактеристики на населбите во Пелагонискиот статистичко плански регион. In: V Конгрес на географите од Република Македонија со меѓународно учество, 26-27 Sept 2015, Skopje, Macedonia.

[img]
Preview
Text
V Kongres na geografite 001_POC_STRANI.pdf

Download (328Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
005_CIP.pdf

Download (262Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
002_SODRZINA.pdf

Download (272Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
DIMITROV_KOTESKI_JAKOVLEV.pdf

Download (1146Kb) | Preview

Abstract

Во трудот наведени се основни просторно-популациски карактеристики на населбите од Пелагонискиот статистичко – плански регион. Главно место во текстот има бројот и поделба на населбите по површина, големина според број на жители, потоа според орографските услови по општини и вкупно во регионот. Во оформување на ракописот користен е статистичко-квантитативен метод од кој произлегуваат извесни резултати и заклучоци. Составен дел на ракописот се повеќе табели кои содржат податоци за понатамошни истражувања. Заклучните размислувања се насочени кон утврдување на причините и последиците од состојбата во која се наоѓаат најголем дел од населби во Пелагонискиот статистички регион, и давање насоки за надминување на дел од проблемите.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 11 Feb 2016 15:11
Last Modified: 11 Feb 2016 15:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15285

Actions (login required)

View Item View Item