Влијанието на лидерството врз извршувањето на стратегијата на претпријатието

Makarenkova, Tatijana and Miceski, Trajko (2015) Влијанието на лидерството врз извршувањето на стратегијата на претпријатието. Годишен зборник 2015, Економски факултет, 8. ISSN 1857-7628

[img]
Preview
Text
impact.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Лидерството е значајна карактеристика на современиот менаџмент кое влијае во исполнување на стратегиските цели на претпријатието. Затоа менаџерот во организацијата мора да наликува на лидер. Лидерот во вистинска смисла на зборот мора да е личност која може да влијае врз извршувањето на активностите на подредените-вработените за остварување на стратегиски цели на организацијата. Во овој труд, при утврдување на значењето на лидерот и исполнување на стратегиските цели на претпријатието се обрна посебно внимание на карактеристиките, стиловите улогата на лидерот во стратегискиот менаџмент. Клучни зборови: лидер, менаџер, визија, стратегиски цели, извршување на цели и промени во претпријатието.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 05 Feb 2016 13:06
Last Modified: 05 Feb 2016 13:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15277

Actions (login required)

View Item View Item