Селекција на човечки ресурси со фокус на државна администрација

Trajkovski, Robert and Miceski, Trajko (2015) Селекција на човечки ресурси со фокус на државна администрација. Годишен зборник 2015, Економски факултет, 8. ISSN 1857-7628

[img]
Preview
Text
selekcija na covecki resursi so fokus na drzavnata administracija.pdf

Download (1546Kb) | Preview

Abstract

Клучен фактор и фокус кон кој треба да се насочат организациите се човечките ресурси. Значењето на овие ресурси е сѐ поголемо, а ефективното управување со нив е стратешки интерес на секоја организација. Затоа треба да се внимава при селекцијата на истите, при нивното вработување или распоредување на работните места. Успешен процес на селекција како дел од менаџментот на човечки ресурси е процесот кој обезбедил избраниот кандидат ефикасно и ефективно да ги извршува работните задачи во согласност со поставените правила и критериуми на организацијата. Од изборот на кадрите зависи успехот, како на приватниот сектор така и на државната администрација. Клучни зборови: вработување, кандидат, интервју, испит, тестови, образование.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 05 Feb 2016 13:05
Last Modified: 05 Feb 2016 13:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15276

Actions (login required)

View Item View Item