Планирањето како почетна фаза за формулирање на стратегија на организационите субјекти

Bojceva, Despina and Miceski, Trajko (2015) Планирањето како почетна фаза за формулирање на стратегија на организационите субјекти. Годишен зборник 2015, Економски факултет, 8 (7). pp. 145-155. ISSN 1857-76-28

[img]
Preview
Text
trajko micevski.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Деловните ентитети во денешното современо опкружување, кое е исполнето со секојдневни промени, можат да опстануваат само со примена на рационално стратегиско планирање. Процесот на секојдневното и стратегиско планирање се врши со цел да се трасира патот кон остварување на целите во деловното работење. Важен дел од овие деловни активности е разбирањето на мисијата и визијата на претпријатието, организациските вредности и култура со цел да се постигне хармонизација, координација и усогласување на преземаните активности за да се подобрат организациските перформанси и оствари максимален деловен резултат. Во овој труд, преку теоретски и емпириски погледи, е направен осврт на значењето и важноста на планерските и стратегиските активности за животот на деловните ентитети. Клучни зборови: план, стратегија, перформанси, имплементација, диверзификација, успех.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Trajko Miceski
Date Deposited: 05 Feb 2016 13:03
Last Modified: 05 Feb 2016 13:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15274

Actions (login required)

View Item View Item