Ставовите на наставникот и личните афинитети – детерминанти за ефикасна реализација на физичкото воспитание

Popeska, Biljana (2015) Ставовите на наставникот и личните афинитети – детерминанти за ефикасна реализација на физичкото воспитание. Зборник на трудови од Научно - стручна трибина „Наставникот - некогаш, денес, утре“. pp. 72-89. ISSN ISBN:978-608-244-116-0

[img]
Preview
Text
Трибина 2013.pdf

Download (489Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Попеска трибина 2013.pdf

Download (470Kb) | Preview

Abstract

Ставовите како предиктор на однесувањето и активностите на луѓето и личните афинитети и интереси, како компоненти на личноста на наставникот, се едни од клучните фактори за ефикасната реализација на воспитно – образовниот процес. Во трудот, се разработени ставовите и интересирањата на воспитувачите и наставниците, во однос на физичката активност како детерминанти на успешното планирање, организирање и реализирање на насочената активност по физичко воспитание, односно наставата по ФЗО, но и на одговорноста и улогата која ја има наставникот како модел на децата, во креирањето на навики за здрав и активен живот, реализирањето на целите и задачите на физичкото воспитание, во насока на формирање на комлетна и сестрано развиена личност.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 28 Jan 2016 11:47
Last Modified: 28 Jan 2016 11:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15175

Actions (login required)

View Item View Item