Компетенции на наставниците од аспект на физичкото образование

Popeska, Biljana (2015) Компетенции на наставниците од аспект на физичкото образование. Зборник на трудови од Научно - стручна трибина „Компетенциите и професионалниот развој ан учителот во 21 век“. pp. 71-79. ISSN ISBN 978-608-244-245-7

[img]
Preview
Text
NASLOVNA ZA ZBORNIK 2014.pdf

Download (621Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
први две страни и содржина Трибина 2014.pdf

Download (372Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Попеска Трибина 2014.pdf

Download (508Kb) | Preview

Abstract

Промените во сите сегменти на општественото живеење во изминатите години резултираа со бројни промени во сегментот на образованието. Денешното современо општество е општество базирано на знаења. Оттука, стекнувањето на знаењата во процесот на иницијалното образование, различните форми на формално и неформално образование и афирмација на концептот на доживотно учење се едни од основните определби во сите образовни реформи. Сите тие актуелизираат улогата на наставникот како носител на воспитно – образовниот процес и севкупниот воспитно – образовен систем, односно прашањето за компетенциите на наставникот на „новото време“. Во трудот се презентирани основните професионални компетенции на наставниците, анализирани од аспект на наставникот по ФЗО.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Biljana Popeska
Date Deposited: 28 Jan 2016 11:28
Last Modified: 28 Jan 2016 11:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15170

Actions (login required)

View Item View Item