Историски развој на институтот застапување

Kambovski, Igor (2015) Историски развој на институтот застапување. Годишен зборник на Правен факултет, 5. ISSN 1857-8713 (In Press)

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
труд годишен зборник.pdf

Download (492Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFL

Abstract

Потребата од преземање правни работи и со помош на некое друго лице постои во секое општество во кое постои барем и најмал имотно-правен промет. Од структурата на општественото уредување, од видот и развиеноста на неговата економија, како и од развиеноста на правото и правната теорија зависи колкав е интензитетот на потребите на општеството за застапување и на кој начин истото ќе биде изведено, односно какви правни средства ќе и служат на таа цел. Така, старите, примитивни права не познаваат преземање на правни работи за друг преку застапувањето, иако економијата и правото во некои од тие антички општества биле мошне развиени. Правата во тие општествени уредувања развиле многу правни институти до завидно ниво и со некои од нив, дури и со непроменета физиономија, се служи и современото право. Но, институтот застапување не им бил познат!

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Igor Kambovski
Date Deposited: 27 Jan 2016 11:19
Last Modified: 27 Jan 2016 11:19
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15082

Available Versions of this Item

  • Историски развој на институтот застапување. (deposited 27 Jan 2016 11:19) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item