За некои воспитни цели во наставата - социо-културен проблем или предизвик на современото воспитание и образование

Mirascieva, Snezana and Petrova Gjorgjeva, Emilija and Koceva, Daniela (2015) За некои воспитни цели во наставата - социо-културен проблем или предизвик на современото воспитание и образование. In: Меѓународна научна конференција на Факултетот за образовни науки: Образованието во XXI век - состојби и перспективи, 24–25 Sept 2015, Stip, Macedonia. (Submitted)

[img]
Preview
Text
Мирасчиева Снежана За некои воспитни цели во наставата-социо-културен проблем или предизвик на современото воспитание и образование.pdf

Download (775Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
programa FES 2015.pdf

Download (301Kb) | Preview

Abstract

Основното прашање кое е предмет на интерес во трудот го зафаќа доменот на воспитната страна на наставата, и се однесува на работните навики на учениците. Имено, еден од предизвиците на современото воспитание и образование што е истовремено социо-културен проблем е формирањето на работните навики кај учениците. Воспитувањето за работа е една од основните задачи на училиштето особено формирањето на работни навики. Имено, работните навики се составен дел на работната култура на човекот. Најголемите животни резултати се продукт на упорна работа, а помалку на наследни особини. Правилно усвоените и на време работни навики се предуслов за успешно напредување на секоја индивидуа во животот. Од тука целта на трудот е да на еден симбиотичен начин го претставиме процесот на формирање на работни навики кај учениците како социо- културен проблем, но истовремено и предизвик за сите воспитни фактори.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Mirascieva
Date Deposited: 27 Jan 2016 09:53
Last Modified: 27 Jan 2016 09:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15067

Actions (login required)

View Item View Item