Домашните задачи на учениците и поддршката на родителите

Mirascieva, Snezana and Arsova, Nada (2015) Домашните задачи на учениците и поддршката на родителите. Зборник на трудови од научно-стручна трибина „Компетенциите и професионалниот развој на учителот во 21 век“, 03.10.2014, Факултет за образовни науки, Штип, 2015. pp. 119-127. ISSN 978-608-244-245-7

[img]
Preview
Text
први две страни и содржина Трибина 2014.pdf

Download (368Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Зборник Компетенциите и професионалниот развој на учителот во 21 век.pdf

Download (462Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Снежана Мирасчиева Нада Арсова ДОМАШНИТЕ ЗАДАЧИ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОДДРШКАТА НА РОДИТЕЛИТЕ.pdf

Download (697Kb) | Preview

Abstract

Домашната задача е важен дел од образованието, но не само тоа. Ако детето од мало се научи правилно и навреме да си ги завршува задачите и обврските, тоа добива работна навика и дисциплина, кои ќе му помогнат во понатамошното развивање на неговата личност. Затоа е особено важно уште од мало детето да ја разбере важноста на домашната задача. Во текот на основното училиште, учениците по прв пат почнуваат да добиваат домашни задачи, како би ги зајакнале и прошириле знаењата стекнати во училиштето и како би им се помогнало да ги увежбаат многу важните вештини за учење. Домашната задача, исто така, им помага да стекнат чувство на одговорност, чувство на гордост кога добро ќе сработат некоја задача и работна етика која ќе им биде од корист и надвор од училницата. Родителите можат многу да им помогнат на децата со домашните задачи, со тоа што ќе ги постават на прво место како приоритет, помагајќи им да развијат добри работни навики во врска со учењето.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Snezana Mirascieva
Date Deposited: 27 Jan 2016 09:41
Last Modified: 27 Jan 2016 09:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/15062

Actions (login required)

View Item View Item