Естетски реставрации со нанокомпозит предизвик за целосна дентална естетика (клинички случај)

Krstevski, Danilo and Kovacevska, Ivona and Spasovska, Katerina and Angelic, Dubravka (2015) Естетски реставрации со нанокомпозит предизвик за целосна дентална естетика (клинички случај). Vox Dentarii - Информатор на Стоматолошката комора на Македонија, 32 (3). pp. 39-43.

[img]
Preview
Text
DOC.pdf

Download (1015Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
vox dentarii, dekemvri 2015.pdf

Download (4Mb) | Preview
Official URL: http://stomatoloskakomora.org/wp-content/uploads/2...

Abstract

Современото живеење наметнува потреба од естетски реставрации особено на забите во фронталната регија. Со воведувањето на нано композитните полнења во конзервативната стоматологија започната е ерата на естетските реставрации кои тежнеат да го надоместат оштетениот дел од забот по форма, боја, површинска структура и транспаренција. Целта е да ги споделиме искуствата од користењето на нанокомпозитот 3M ESPE Filtek™ Ultimate Universal при реставрирање на кавитети во антериорната и постериорната регија. Презентираните случаи и добиените резултати по спроведениот конзервативен третман укажуваат на лесна манипулација, голема цврстина и долготрајност на изработката. Високо естетските резултати се лесно остварливи со користење на основна - боди, дентинска, емајлова и транспарентна боја.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Engineering and Technology > Nano-technology
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 25 Jan 2016 12:41
Last Modified: 25 Jan 2016 12:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14973

Actions (login required)

View Item View Item