Седумдесет години настава на македонски јазик во Цапари и цапарско

Dimitrov, Nikola (2015) Седумдесет години настава на македонски јазик во Цапари и цапарско. Прилози (Contributions) (19-20). pp. 74-98. ISSN 0420-0950

[img]
Preview
Text
nikola.pdf

Download (17Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
Проф. д-р Никола В. Димитров, СЕДУМДЕСЕТ ГОДИНИ НАСТАВА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ЦАПАРИ И ЦАПАРСКО.pdf

Download (619Kb) | Preview

Abstract

Во рамките на дозволениот простор изнесен е дел од емпириското истражување за образованието на македонски јазик во Цапари и Цапарско од 1944 година до денес. Во трудот дадени се општи и посебни податоци за образованието на македонски јазик во Цапари и Цапарско. Седумдесетгодишниот историски преглед на образованието, претставен е преку првите училишта, воспитно – образовниот кадар, бројот на ученици, и тоа за сите населени места во Цапарско. Текстуално и табеларно преставени се најважните аспекти на воспитно – образовната работа во Цапари и Цапарско, и тоа за растежот на училиштата, воспитно – образовната работа на наставниот и друг кадар, и резултатите на учениците и воспитно – образовниот процес. На крајот, дадени се заклучни размислувања за причините и последиците кои доведоа до драстично намалување на вкупната популација, од 7.420 жители на 1.432 жители, а со тоа и на бројот на паралелки и ученици во Цапари и Цапарско, од 1.153 на само 46 ученици. Исто така, изнесени се најпогодни решенија и објективни мерки за подобрување на животниот стандард, начинот на живот, добивање на субвенции и бенефиции на населението, наставниците и учениците во руралните средини, со цел запирање на иселување и раслојување на селата.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 25 Jan 2016 10:31
Last Modified: 25 Jan 2016 10:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14943

Actions (login required)

View Item View Item