Антибиотичен третман во детската стоматологиа

Georgiev, Zlatko and Kovacevska, Ivona and Dimova, Cena and Zabokova-Bilbilova, Efka and Sotirovska-Ivkovska, Ana (2015) Антибиотичен третман во детската стоматологиа. In: ХХV-та традиционна Международна научна конференция, 4-6 June 2015, Stara Zagora, Bulgaria.

[img]
Preview
Text
Zlatko Georgiev POSTER.pdf

Download (1546Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Програма-2015.pdf

Download (726Kb) | Preview
Official URL: http://www.sustz.com/bulgarian/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%...

Abstract

Децата имаат недооформена имуна система, како локален, така и општ имунитет. Млечните заби се со потенок емајл и дентин, а поизразена е спонгиозноста на коските и вилиците. Следователно во детската возраст побрза е прогресијата на кариесот и неговите компликации од аспект на одонтогени инфекции. Антибиотици треба да се ординираат само кога е нарушена општата состојба, и тоа само во случаи на акутни и хронични пародонтити и компликации на пародонтитите: абсцеси, флегмони, парулиси и целулити. Некогаш постои потреба од антибиотици после хируршки интервенции - екстракција на забот, или кога има постекстракциона компликација - инфекција на алвеолата. Превентивно ординиране антибиотици е нерационално, иако има интенции така да се намалат компликациите од ендодонтскиот третман. Но, тоа е дозволено кај деца со системски болести, за да се превенира транзиторната бактериемиа при некои орално-хируршки процедури, и тоа два дни пред и три дни после интервенцијата. Се работи за фебрилно-реуматски заболениа, метаболни (диабетис), и секакви имунодефициенции. Клучни думи: детска стоматологиа, антибиотици.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 25 Jan 2016 10:05
Last Modified: 25 Jan 2016 10:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14939

Actions (login required)

View Item View Item