Методи на терминолошката работа

Jakimovska, Svetlana (2015) Методи на терминолошката работа. Годишен зборник 2015 - Филолошки факултет, УГД - Штип (6). pp. 71-81. ISSN 1857-7059

Full text not available from this repository.
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/filolosk...

Abstract

Трудот има за цел да ги претстави основните методи на терминолошката работа која цели кон создавање на прецизна терминологија. Затоа, прво се наведуваат разликите меѓу лексиколошките и терминолошките методи, а потоа трудот се осврнува кон методите на терминолошкото истражување. Притоа се разгледуваат методите кои се применуваат во пунктуалната, а потоа и во тематската, еднојазична и споредбена терминологија. Клучни зборови: метод, терминологија, терминолошко истражување, пунктуална терминологија, тематска терминологија

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Svetlana Jakimovska
Date Deposited: 26 Jan 2016 13:43
Last Modified: 26 Jan 2016 13:43
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14908

Actions (login required)

View Item View Item