Естетската функција на симболот во „Бели мугри“ од Рацин

Taseva, Packa and Belcev, Tole (2015) Естетската функција на симболот во „Бели мугри“ од Рацин. Годишен зборник на Филолошки факултет ‒ Штип, 6 (1). pp. 131-140. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Packa Taseva i Tole Belcev trud Godisen zbornik 2015.pdf

Download (2792Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/zbornici.html

Abstract

Овој труд претставува анализа на естетската функција на симболот во песните од збирката „Бели мугри“ на Кочо Рацин. Теориски е образложена функцијата на симболот, нагласени се цитати и дефиниции за симболот коишто се поткрепени со примери. Успеавме да издвоиме симболи во сите дванаесет песни од збирката и да ги толкуваме тие симболи. По извршената анализа на песните, утврдивме дека симболот за тутунот е доминантен во песните од „Бели мугри“. Овој симбол го среќаваме во песните „Селска мака“; „Тутуноберачите“ и „Ленка“. Тутунот, всушност, ја симболизира горчината, непријатностите, маката и јадот. Ако го земеме предвид временскиот период во кој творел Рацин, а тоа е периодот меѓу двете светски војни (период исполнет со непријатности, горчини, тага, јад...), несомнено е дека Рацин бил инспириран од морално-патриотски побуди, од богатата револуционерна традиција и од ропството под кое се наоѓа Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Tole Belcev
Date Deposited: 21 Jan 2016 13:54
Last Modified: 21 Jan 2016 13:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14873

Actions (login required)

View Item View Item