Зборообразување во современиот македонски јазик

Belcev, Tole and Koceva, Stanka (2014) Зборообразување во современиот македонски јазик. Годишен зборник на Филолошки факултет ‒ Штип, 5 (1). pp. 19-31. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Belcev i Koceva trud Zboroobrazuvanje Godisen zbornik 2014.pdf

Download (2955Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/zbornici.html

Abstract

Лексиката или фондот на зборови на еден јазик постојано се менува. Едни зборови се надвор од употреба, бидејќи исчезнуваат и предметите и појавите што ги означувале, а други пак се формираат за да се означат новите предмети и појави што ги донесува современиот живот. Цел на овој труд е да ги прикаже начините на обновување на зборовниот фонд на современиот македонски јазик и основните начини на зборообразување на различни видови на именки. Се задржуваме и на разликата помеѓу зборообразувањето и формообразувањето. Откривајќи ги средствата и начините, зборообразувањето ги класифицира според типовите и нивната актуелност во јазикот, нивните обележја и на тој начин го открива целокупниот зборообразувачки систем на јазикот и ги установува нормите на неговото функционирање.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Tole Belcev
Date Deposited: 21 Jan 2016 13:53
Last Modified: 21 Jan 2016 13:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14871

Actions (login required)

View Item View Item