A review of the children’s narratives of the first generation of Turkish writers in the Republic of Macedonia

Celik, Mahmut and Dimova, Violeta and Ivanovska, Biljana (2014) A review of the children’s narratives of the first generation of Turkish writers in the Republic of Macedonia. Philological Research Today. South-Slavic issues.

[img]
Preview
Text
FID 5 korice.pdf

Download (673Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Trud BI.pdf

Download (508Kb) | Preview

Abstract

Во оваа студија даваме осврт на расказите за деца на првата повоена генерација турски писатели во Р. Македонија, ги анализираме нивните основни карактеристики и причините што влијаеле на изборот на нивните теми. Творештвото на првата повоена генерација на турски писатели во Македонија се одвиваше во услови на повоената изградба на земјата кога општо земено се веруваше во социјализмот, а тоа се одрази и на содржината на расказите за деца. Творештвото во тој период беше отежнато поради немање на претходни примери, отсуство на богата светска, југословенска и турска детска литература во Македонија, како и немање на контакти со Р. Турција. Клучни зборови: литература за деца, раскази, прва генерација на турски писатели Творештвото на првата повоена генерација турски писатели во Република Македонија (1945 – 1965) се одвиваше во услови на повоената изградба на земјата и без какви и да е контакти со матичната земја (Република Турција). Речиси сите турски писатели од истата генерација немаа можност да се школуваат на својот мајчин јазик, што имаше силен одраз и врз нивното творештво. Исто така, оваа генерација турски писатели беше под силно влијание на владејачката идеологија, што негативно се одрази врз нивната творечка слобода.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Ivanovska
Date Deposited: 21 Jan 2016 12:32
Last Modified: 21 Jan 2016 12:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14870

Actions (login required)

View Item View Item