Конзерваторско реставраторски работи на палатата на археолкошкиот локалитет Кале

Shentevski, Nikola and Nacev, Trajce (2015) Конзерваторско реставраторски работи на палатата на археолкошкиот локалитет Кале. [Project]

[img] Text
II - Palata -Кознерваторски проект з а Kale -Skopje 2014 FINAL3.docx

Download (3599Kb)

Abstract

Истажувањата во Блокот 21 на Скопското Кале се изведуваа во текот на 2009 и 2010 година. Мегу откриените градби, доминамтно место заземаат остатоците од едена масивна архитектура, која упатува на репрезентативен профан објект. Градбата е откриена во средновековните слоеви на Калето и за неа се врзуваат движни наоди од XIII и XIV век. Без сомнение таа била најрепрезентативниот објект на средновековно Кале, поточно на Кале под српска средновековна управа, која населба во генералната стратиграфија се бележи како Кале VII. Поради нејзината позиција, поврзаност со останатите градби од истата населба, како и според самите градежн архитектонски и археолошки белези градбата е определена како средновековна палата .

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 21 Jan 2016 12:05
Last Modified: 21 Jan 2016 12:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14863

Actions (login required)

View Item View Item