Улогата на модалните глаголи како ублажувачи во англискиот и во македонскиот јазик

Kusevska, Marija (2015) Улогата на модалните глаголи како ублажувачи во англискиот и во македонскиот јазик. Yearbook of the Faculty of Philology, 2015, 6. pp. 61-69. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Ulogata na modalnite glagoli kako ublazuvaci vo angliskiot i vo makedonskiot jazik.pdf

Download (301Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/filolosk...

Abstract

Во овој труд се осврнуваме на модалноста како категорија која има значителна улога при градењето на говорните чинови и комуникацијата меѓу луѓето. Во основа на нашето истражување се говорните чинови на несогласување во англискиот и во македонскиот јазик. Поаѓајќи од претпоставката дека постои разлика меѓу англосаксонската и македонската култура, очекуваме дека постои разлика и во поглед на јазичните средства кои припадниците на овие култури ги користат за изразување на говорните чинови. И бидејќи несогласувањето е говорен чин кој го загрозува лицето и на говорителот и на неговиот соговорник, соговорниците прибегнуваат кон употреба на јазични средства со кои ќе го намалат ризикот од попречување на комуникацијата. Во тој поглед голема улога имаат модалните глаголи. Во анализа прво ќе ја опишеме употребата на модалните глаголи во двата јазика посебно, а потоа ќе објасниме врз основа на што се темелат разликите. Клучни зборови:говорни чинови, несогласување, лице, загрозување на лицето, ублажување

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 26 Jan 2016 12:25
Last Modified: 26 Jan 2016 12:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14855

Actions (login required)

View Item View Item