Дескриптивните „слики“ во романот „Селидби“ од Милош Црњански

Karanikolova-Cocorovska, Lusi (2015) Дескриптивните „слики“ во романот „Селидби“ од Милош Црњански. Годишен зборник 2015-Филолошки факултет. pp. 197-207. ISSN 1857-7059

[img] Text
Deskriptivnite sliki vo Selidbi na Crnjanski.docx

Download (33Kb)
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/filolosk...

Abstract

Оваа статија се занимава со третман на категоријата опис во романот „Селидби“ од Милош Црњански. Темелно се анализира т.н. категорија „чист“ опис, што подразбира опис без присуство на наративни елементи. Се обрнува внимание и на полабилните описни ентитети, како што се „наративизираниот“ и т.н опис-супстантивизиран предикат. Не се пропушта ниту описот што имплицира реален и просторен ефект, т.е. таков што би требало да предизивика референцијална илузија. Целта на статијата е да се покаже дека „смислата на романот може да се допре и преку дескрипцијата, а не само преку нарацијата, а што се должи на долгото запоставување на описот како рамноправен ентитет на наративното писмо. Клучни зборови: дескрипција, нарација, расказ, лик, портрет;

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 21 Jan 2016 11:29
Last Modified: 21 Jan 2016 11:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14850

Actions (login required)

View Item View Item