Портретирање преку дескрипција (За портретите на Францка и Лојзе во романот „На пругорнината“ од Иван Цанкар)

Karanikolova-Cocorovska, Lusi (2015) Портретирање преку дескрипција (За портретите на Францка и Лојзе во романот „На пругорнината“ од Иван Цанкар). Годишен зборник 2015 Филолошки факултет. pp. 131-141. ISSN 1857-7059

[img] Text
Portretiranje preku deskripcija-Ivan Cankar Na prugorninata.docx

Download (51Kb)
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/filolosk...

Abstract

Оваа статија се занимава со третман на ликовите, односно портретите на мајката Францка и синот Лојзе од романот „На пругорнината“ од Иван Цанкар. Станува збор за теориски приод кон овие категории, така што се прави разлика меѓу ликот и портретот, за потоа да се укаже на нивната поврзаност и (можна) произлезеност од описот, како засебен наративен ентитет. Всушност, белезите на ликовите до кои се доаѓа преку класичните постапки на портретирање упатуваат на цврстата поврзаност со дескрипцијата во овој роман. Клучни зборови: опис, лик, портрет (опис на лик),опишување, портретирање.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 21 Jan 2016 11:21
Last Modified: 21 Jan 2016 11:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14849

Actions (login required)

View Item View Item