Семантиката на јазикот во рубриката „Сакам да кажам“ во дневниот весник „Вест“

Karanikolova-Cocorovska, Lusi (2015) Семантиката на јазикот во рубриката „Сакам да кажам“ во дневниот весник „Вест“. Годишен зборник 2015-Филолошки факултет. pp. 21-29. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
LK.pdf

Download (362Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/filolosk...

Abstract

Овој труд има за цел да ја прикаже семантиката на јазикот во македонскиот дневен печат, т.е. скриените пораки и кодови коишто претставуваат важна компонента во еден текст на која треба да се обрне поголемо внимание при читањето. Преку конкретни примери во рубриката „Сакам да кажам“ која излегува во печат во дневниот весник „Вест“, направена е анализа на симболите и знаците коишто ги содржи еден текст, како и анализа на стилот на самиот автор. Авторот Горан Михајловски преку неговата рубрика „Сакам да кажам“ гради слика, поточно ја пресликува реалната состојба во којашто ние денес живееме. За скриената порака што тој ја пренесува да биде правилно сфатена и да се направи разлика меѓу буквалното и преносното значење, читателот треба да поседува некои основни знаења од областа на семантиката која придонесува толкувањето да биде успешно спроведено. Клучни зборови: стилистика, стил, знак, код, значење, дневен печат.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 21 Jan 2016 11:16
Last Modified: 21 Jan 2016 11:16
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14848

Actions (login required)

View Item View Item