Canone inverso или за уметноста и бескрајот (критички осврт на романот од Паоло Мауренсиг)

Velinova, Eva and Karanikikj Josimovska, Jovana (2015) Canone inverso или за уметноста и бескрајот (критички осврт на романот од Паоло Мауренсиг). Годишен зборник 2015 - Филолошки факултет, УГД - Штип, VI (6). pp. 169-173. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_eva.velinova_Desktop_Canone inverso.pdf

Download (2029Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/zbornici.html

Abstract

Текстот што следи претставува критички осврт на едно од делата на современиот италијански писател Паоло Мауренсиг (1943-), Canone inverso, кое ја следи приказната на талентираниот виолинист Јене Варга, руиниран музичар чиишто изведби ги освојуваат срцата на виенската публика. Делото во себе ги обединува карактеристиките на bildungsroman и на роман на потрага, каде што неизвесноста на дејствието оди во спрега со мистериозноста која ги обвива ликовите, откривајќи го влијанието на германскиот романтизам и посебно на расказите на Хофман врз Мауренсиг. Историјата на виолината која Јене Варга ја има во оставина од неговиот исчезнат татко ги отвора пресвртените моменти на трагањето по совршенството и бесмртноста преку музиката, доблеста и суровоста на генијот, дисциплинирањето на талентот и слободата на уметничкото создавање, традицијата и индивидуалниот талент. Клучни зборови: canone inverso, музика, бесконечност,

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Eva Gorgievska
Date Deposited: 21 Jan 2016 11:06
Last Modified: 04 Dec 2019 09:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14845

Actions (login required)

View Item View Item