Карло Голдони и реформата на италијанскиот театар

Velinova, Eva and Karanikikj Josimovska, Jovana (2015) Карло Голдони и реформата на италијанскиот театар. Годишен зборник 2015 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 6 (1). pp. 185-189. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_eva.velinova_Desktop_Карло Голдони.pdf

Download (2126Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/zbornici.html

Abstract

Трудот ги разгледува аспектите на книжевната реформа која Карло Голдони ја воведува во XIX век на италијанската сцена и нејзината неминовна поврзаност со моралната реформа на италијанскиот театар. Со цел да го илустрираме значењето на театарската иновација која ја носи Голдони, ги разгледуваме општествените услови во Италија, историјата на италијанскиот театар и примената на новите театарски постапки во неговата најпозната комедија Мирандолина.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Eva Gorgievska
Date Deposited: 21 Jan 2016 10:59
Last Modified: 04 Dec 2019 09:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14832

Actions (login required)

View Item View Item