Заштита на недвижното културно наследство преку едукација на учениците од основното и средното образование

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2015) Заштита на недвижното културно наследство преку едукација на учениците од основното и средното образование. In: Меѓународна научна конференција на Факултетот за образовни науки, 24-25 Sept 2015, Stip, Macedonia. (In Press)

[img] Slideshow
konferencija FON.pptx

Download (1568Kb)
[img]
Preview
Text
programa po sesii-FON.pdf

Download (283Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
TN 1.pdf

Download (94Kb) | Preview

Abstract

Запознавањето на младата популација со недвижното културно наследство во текот на основното и средното образование придонесува во зголемувањето на нивната перцепција кон културните општествени вредности. Но од особено значење претставува едукацијата во делот на заштитата на културното недвижното културно наследство со цел како би се негувале и зачувале таквите вредности кај таквата популација. Оттука и фокусот на трудот е насочен кон актуелизирање на прашањето на воспитувањето и образованието на младите за заштита на недвижното културно наследство,односно понуда на еден научен пристап кон оваа проблематика. Клучни зборови: културно наследство, заштита, основно и средно образование.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Jan 2016 13:54
Last Modified: 26 Jan 2016 13:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14819

Actions (login required)

View Item View Item