Одбраната и заштитата во Македонија од антиката до Првата светска војна

Nacev, Trajce and Veselinov, Dragan (2015) Одбраната и заштитата во Македонија од антиката до Првата светска војна. In: Девети Цар-Шишманови дни в Самоков, 2-4 Oct 2015, Samokov, Bulgaria. (Unpublished)

[img] Slideshow
Prezentacija-Samokov.pptx

Download (2000Kb)
[img]
Preview
Text
Programa - Samokov.pdf

Download (266Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
TN 2.pdf

Download (203Kb) | Preview

Abstract

Одбраната и заштитата кај човекот е присутна уште од почетокот на неговото постоење. Но во зависност од опасностите и загрозувањата кои биле карактеристични за историскиот период така и се организирала. И на територијата која денес ја сочинува Македонија низ историјата се бележат примери на организирање и функционирање на одбраната и заштитата. Од античкиот период се до Првата светска војна таа го менувала својот облик и начин на функционирање, пред се прилагодувајќи се на тогашните актуелни опасностите и загрозувањата со кои населението се соочувало. За наведениот временски период во трудот ќе биде презентиран начинот на организација и функционирање на одбраната и заштитата во Македонија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Jan 2016 13:59
Last Modified: 26 Jan 2016 13:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14817

Actions (login required)

View Item View Item