Импликации на финансиските иновации врз банкарскиот сектор – примена на нови финансиски методи во банкарското работење

Gogova Samonikov, Marija and Veselinova, Elena (2015) Импликации на финансиските иновации врз банкарскиот сектор – примена на нови финансиски методи во банкарското работење. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 7 (1). pp. 75-82. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
MG 2.pdf

Download (496Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Од плеадата финансиски иновации познати во финансиските системи, дел секако припаѓаат на новите методи кои ги користат банкарските институции за пресметки на ризиците и веројатноста на податоците. Либерализацијата која го следеше финансискиот пазар овозможи низа на новитети кои предизвикаа одредени состојби кои регулативите бараат да се променат. Овој труд анализира состојби со методите на пресметки во банкарското работење. Целта е покаже дека ригидноста и цврстината во регулативните мерки мора да се зацврстува, особено кога станува збор за банкарските институции. Тоа се институции кои можат да имаат широки импликации врз финансискиот систем. Методи на работење се анализа на податоци и факти, компарација, синтеза и донесување заклучни согледувања.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Marija Gogova
Date Deposited: 20 Jan 2016 12:41
Last Modified: 20 Jan 2016 12:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14777

Actions (login required)

View Item View Item