Застапување во граѓанското и трговското право

Kambovski, Igor (2015) Застапување во граѓанското и трговското право. Other. Stobi Trejd Skopje, Skopje.

[img]
Preview
Text
Monografija Repozitorium.pdf

Download (516Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
KORICA (2).jpg

Download (342Kb) | Preview

Abstract

Правото во субјективна смисла, сфатено како свесно остварување на правата и обврските на неговите субјекти, мора да го има предвид и прашањето на субјектите што не располагаат со свест за своите правни овластувања и задолженија. Исто така, од особена важност е и прашањето на свеста и волјата на субјектите кога станува збор за нивно колективно изразување, кај здружувањето на физичките лица во правно лице, односно дали здружените физички лица и натаму ја задржуваат својата индивидуална волја и свест. Така, може да се констатира дека за успешно постоење и функционирање на правните односи и правниот промет потребно е конституирање на посебни правни институти меѓу кои посебно место зазема институтот застапник, односно правен агент, како лице кое може да дејствува, да изјавува волја и да презема други правни работи и во свое име и во своја корист, но и во туѓо име и во туѓа корист.

Item Type: Monograph (Other)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Igor Kambovski
Date Deposited: 28 Dec 2015 15:13
Last Modified: 28 Dec 2015 15:13
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14742

Actions (login required)

View Item View Item