Полифункционалноста на да-не прашањата

Kusevska, Marija and Buzarovska, Eleni and Mitkovska, Liljana (2015) Полифункционалноста на да-не прашањата. Philological studies, 2 (13). pp. 277-290. ISSN 1857 6060

Full text not available from this repository.
Official URL: http://philologicalstudies.org/dokumenti/2015-2/20...

Abstract

Во овој труд се спроведува прагматичка анализа на да не-прашањата во македонскиот јазик (Да не сакаш да се напиеш нешто?) за да се определат нивните комуникациски функции во различни контексти: понуда, поттикнување, емпатија, неодобрување, иронија, и сл. За разлика од поларитетните дали-прашања, кои изискуваат потврден или одречен одговор, да не-прашањата се пристрасни бидејќи бараат потврда на претпоставката на говорителот. Таа функција може успешно да се реализира само ако соговорникот го познава ситуацискиот контекст и правилно ја толкува претпоставката на говорителот. Семантичката одлика на „пристрасност“ ги прави да не-прашањата погодни за сигнализирање позитивна учтивост и помал степен на хоризонтално растојание меѓу соговорниците.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 28 Dec 2015 13:38
Last Modified: 28 Dec 2015 13:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14720

Actions (login required)

View Item View Item