Етнокореолошката заоставштина на Роберт Хенри Либман

Kostov, Stojance (2015) Етнокореолошката заоставштина на Роберт Хенри Либман. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[img]
Preview
Text
МАГИСТЕРСКИ ТРУД (2).pdf

Download (2915Kb) | Preview

Abstract

Темата ја обработува етнокореолошката заоставштина на американскиот фолклорист Роберт Хенри Либман. Во конкретниот случај се работи за теренски видео материјали, снимени на територија на Република Македонија, но и за видео материјали од фолклорни фестивали кои се одржувале во периодот од 1967 до 1973 година во Македонија, Србија и Хрватска. Преку обработката на емпириската граѓа на Либман, ќе се согледаат состојбите на орската традиција во руралните средини кон крајот на шеесеттите и почетокот на седумдесеттите години на XX век, како и сценската примена на орската традиција на фолклорните фестивали во споменатиот период. Kлучни зборови: етнокореологија, фолклорни фестивали, терен, видео запис

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 22 Dec 2015 13:37
Last Modified: 22 Dec 2015 13:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14678

Actions (login required)

View Item View Item