Придонес во истражувањето за квалитетот на изработка на хоризонтални рударски простории во рудникот за олово и цинк „Саса“

Ivanovski, Dejan (2015) Придонес во истражувањето за квалитетот на изработка на хоризонтални рударски простории во рудникот за олово и цинк „Саса“. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[img]
Preview
Text
__tsclient_D_Magisterski trud - Dejan Ivanovski.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Изработката на хоризонталните рударски простории претставува комплексен систем на голем број меѓусобно зависни елементи. Поради тие причини и процесот на изработка на хоризонталните рударски простории ретко бил предмет на анализа. Истражувањата презентирани во овој труд, претставуваат анализа на постоечката состојба во рудникот за олово и цинк „САСА“ во однос на ефикасноста на изработка и квалитетот на изработените хоризонтални рударски простории по работни средини, но е дадена и анализа на квалитетот и ефикасноста на изработка на хоризонтални рударски простории со примена на нонел систем за иницирање и контурно минирање - иновираната технологија. Самата тема е комплексна и со голем број на влијателни фактори кои се кавантитативно и квалитативно променливи. Проучувањето на технолошкиот процес овозможува добивање на потребните податоци кои понатаму може да се анализираат. Резултатите кои произлегоа од овој магистерски труд се потврдени и со примена на иновираната технологија на изработка на хоризонталните рударски простории во рудникот за олово и цинк „САСА“. Клучни зборови работна средина, нонел систем, контурно минирање.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marjan Markov
Date Deposited: 22 Dec 2015 13:34
Last Modified: 22 Dec 2015 13:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14671

Actions (login required)

View Item View Item