Нациите и национализмите на Балканот: создавање на услови за градење на одржлив мир

Stojanovski, Strasko (2010) Нациите и национализмите на Балканот: создавање на услови за градење на одржлив мир. Socioloska revija, 9 (1/2). pp. 171-186.

This is the latest version of this item.

[img] Text
732.pdf

Download (210Kb)

Abstract

Национализмите на Балканот произлегува од неговиот колоритен културолошки и историски контекст. Притоа, кога се зборува за конфликтот меѓу народите кои живеат во овој регион треба да се тргне од постојните разликите, кои се стимулирани и ставени во функција на нацијата-држава. Фундаменталноста на овие разлики го наметнува основниот принцип на нужноста од меѓучовечкото коегзистирање. Конструктивното решавање на конфликтите на Балканот и создавањето на предуслови за креирање на траен и одржлив мир, се во нераскинлива врска со трајното интегрирање на земјите од Западниот Балкан во Евро-Атланските институции.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 20 Nov 2012 11:10
Last Modified: 13 Dec 2012 12:22
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1460

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item