Функцијата на лексиката во расказот Samsung од Ранко Младеноски

Jakimovska, Svetlana (2015) Функцијата на лексиката во расказот Samsung од Ранко Младеноски. Македонски јазик, Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Скопје (66). pp. 217-225. ISSN 0025-1089

[img]
Preview
Text
Jakimovska, Svetlana (2015) Функцијата на лексиката во расказот „SAMSUNG“ од Ранко Младеноски,.pdf

Download (696Kb) | Preview

Abstract

Расказот Самсунг е најдолгиот расказ во збирката Чуварот на тајната од Ранко Младеноски. Позициониран централно во оваа збирка, расказот се одликува со специфична структура и претставува врзно ткиво кое ги обединува расказите кои му претходат и следат по него. Со цел да ги обедини минатото и сегашноста, реалното и фантастичното, авторот користи специфични лексички средства, кои ќе бидат предмет на анализа на овој труд. Всушност, архаичните зборови нè враќаат во минатото, а, пак, напоредната употреба на архаизмите со современи зборови ја илустрира умствената драма на главниот лик. Конечно, забележителна е и употребата на дијалектизми кои ја лоцираат нарацијата во западните предели на Македонија. Клучни зборови: лексика, архаизми, црковнословенизми, турцизми, дијалектизми, современа лексика

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Svetlana Jakimovska
Date Deposited: 16 Dec 2015 09:32
Last Modified: 16 Dec 2015 09:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14513

Actions (login required)

View Item View Item