Правец на детонација и сеизмичност

Doneva, Blagica and Dimov, Gorgi and Delipetrov, Todor and Panov, Zoran and Popovski, Risto and Stojanova, Violeta (2015) Правец на детонација и сеизмичност. In: VIII Стручно советување со меѓународно учество Подекс-Повекс '15, 13-15 Nov 2015, Krusevo, Macedonia.

[img]
Preview
Text
PODEKS 3.pdf

Download (728Kb) | Preview

Abstract

Минирањата, било да се точкасти, линиски, поединечни или масовни, се третираат како мали земјотреси. Но, поради тоа што однапред се знаат времето и местото на појавување на потресот, енергијата на минирањето а е многу помала отколку кај земјотресите. Како кај земјотресите, така и при минирањето се појавуваат повеќе типови на сеизмички бранови кои меѓусебе се разликуваат по брзината на ширење, фреквенцијата, енергијата која ја пренесуваат, типот на деформација кој го предизвикуваат на тлото итн. Сеизмичките бранови, природни или вештачки, доведуваат до осцилирање на тлото, а со тоа и на објектите кои таму се наоѓаат.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 14 Dec 2015 14:31
Last Modified: 14 Dec 2015 14:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14510

Actions (login required)

View Item View Item