Европа и Балканот: Историско наследство и конструкција на колективните идентитети

Stojanovski, Strasko (2009) Европа и Балканот: Историско наследство и конструкција на колективните идентитети. Evrodijalog, 11. pp. 173-186.

This is the latest version of this item.

[img] Text
CEEOL.pdf

Download (1342Kb)

Abstract

Основите на европската култура и цивилизација лежат во рамките на културното наследс- тво, кое произлегува од „анти- чкиот Балкан“. Историјата на Западна Европа со поделбата на Римското царство во голема мера го исклучува балканското кул- турно наследство. Ова е особено присутно во односот кон Осман- лискиот период. Создавањето на модерните нации овозможи, „Западниот“ принцип на нација- држава да биде промовиран меѓу христијанското османлиско на- селение. Големо-националните програми на младите балкански нации придонесоа просторите на Балканот да прераснат во пе- жоративна културна зона, во која „државната принуда“ на „леги- тимните власти“ е искористена за механичка конструкција на иден- титетите, што е далеку од нивна- та визија за органска припадност кон нацијата. Современоста, како и пост-модернистичкиот поглед на глобалниот свет ги промови- раат европските перспективи на Балканот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 20 Nov 2012 11:07
Last Modified: 13 Dec 2012 12:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1451

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item