Геотермија и геотермални полиња

Delipetrev, Marjan and Blažev, Krsto and Doneva, Blagica and Dimov, Gorgi and Risteska, Aleksandra and Mitanoska, Ana (2015) Геотермија и геотермални полиња. In: VIII Стручно советување со меѓународно учество Подекс-Повекс '15, 13-15 Nov 2015, Krusevo, Macedonia.

[img]
Preview
Text
PODEKS 2.pdf

Download (934Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд е прикажано термалното поле на Земјата, изворите и понорите на топлина како и физичките параметри кои вилијаат на преносот на топлина. Презентиран е топлинскиот флукс на Земјата, а исто така даден е и за Република Македонија. Геотермалната енергија е обновлив извор на енергија, како таква има широка примена во различни гранки во опшеството, а во поново време се градат и хидро-термални централи.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 14 Dec 2015 14:30
Last Modified: 14 Dec 2015 14:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14509

Actions (login required)

View Item View Item