Геофизичките методи во функција на истражување на минерални суровини

Manevski, Vladimir and Doneva, Blagica and Delipetrev, Marjan and Blažev, Krsto and Dimov, Gorgi (2015) Геофизичките методи во функција на истражување на минерални суровини. In: VIII Стручно советување со меѓународно учество Подекс-Повекс '15, 13-15 Nov 2015, Krusevo, Macedonia.

[img]
Preview
Text
PODEKS 1.pdf

Download (601Kb) | Preview

Abstract

Истражувањата на минерални суровини е комплексна инженерска работа која започнува со геолошка проспекција на пошироката околина со цел да се издвои поперспективниот дел од просторот. Геофизичките испитувања во функција на истражување на минералните суровини се делат во две категории и тоа: испитувања кои се изведуваат во активни и постоечки рудни наоѓалишта и испитувања на нови и геолошки непознати средини. Примената на геофизичката како наука е значително затстапена при економска евалуација, како и прецизно определување на рудното тело во определено постоечко или ново наоѓалиште.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 14 Dec 2015 14:30
Last Modified: 14 Dec 2015 14:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14507

Actions (login required)

View Item View Item