Од Балкански национализми до Европски Супранационализам: Улогата на националната историја во градењето на колективната меморија

Stojanovski, Strasko (2011) Од Балкански национализми до Европски Супранационализам: Улогата на националната историја во градењето на колективната меморија. Evrodijalog. pp. 111-134.

This is the latest version of this item.

[img] Text
EVRODIJALOG-Br13_07-Strasko-Stojanovski.pdf

Download (338Kb)

Abstract

Новата ера на модерноста понуди нови стандарди за дефинирање на другоста како услов за конструкција на границите на групите. Доколку во империјалната ера заедниците ја градеа визијата за светот преку религиските системи и подаништвото како универзални критериуми, новите услови на пазарна економија и граѓанството, ја понудија националната држава како единствена алтернатива, а национализмот како нужна идеологија. Балканските прото- национални елити произведени од граѓанството, најпрво ќе се обидат да создадат посебни православни цркви, додека подоцна во рамките на секуларниот модел ќе се обидат да ги воспостават основите на националните парадигми. Авторот аргументира дека Европа во иднина е Европа на предизвици а не на историски воскрес, а дека постмодернистичкиот поглед на балканскиот дискурс не е свртен кон малцинствата во соседните земји, туку кон новите емигрантски малцинства од далечниот исток, и дека заканата кон традиционалната балканска нација- држава се повеќе доаѓа од глобализирачките закани на меѓународната економија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 20 Nov 2012 11:06
Last Modified: 13 Dec 2012 12:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1450

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item